Brug en boligadvokat ved køb af bolig

Står du klar til at underskrive en købsaftale på din nye bolig? Har du overvejet, at boligen kan være omfattet af aftaler og bestemmelser, der kan begrænse din råderet over dit nye hjem? Læs med her og find ud af, hvorfor det er en god ide at alliere sig med en boligadvokat ved køb af bolig i København eller Sjælland.

3 gode grunde til at bruge en boligadvokat

Forstå din købsaftale

En boligadvokat er din garanti for, at købsaftalen er i orden, og der ikke på et senere tidspunkt dukker aftaler, servitutter og bestemmelser frem, der kan begrænse din brug og rettigheder til dit nye hjem. Boligadvokaten yder uvildig rådgivning og varetager kun dine interesser i købsprocessen.

Ejendomsmægler er ikke ansvarlig

Ejendomsmægleren kan ikke gøres ansvarlig, hvis der er fejl i de oplysninger du får i forbindelse med en bolighandel. Derfor er det altid en god idé at bruge en boligadvokat til at gennemgå købsaftalen og sikre at den lever op til de krav og vilkår, som er blevet aftalt med sælgers professionelle part, ejendomsmægleren.

Mulighed for at annullere købsaftalen

Et advokatforbehold giver dig mulighed for at få en boligadvokat til at gennemgå alle juridiske dokumenter, efter du har skrevet under på købsaftalen. Godkender advokaten ikke handlen, har du mulighed for at annullere den uden at betale godtgørelse til sælger. Ellers koster det dig 1% af købssummen at trække handlen tilbage.

Få en uforpligtende gennemgang

Claus Vogelius | Juridisk Rådgiver og Partner

Få en uforpligtende gennemgang

Ingen boligkøb er ens. Derfor vurderer vi altid vores sager individuelt, før vi kommer med et tilbud. Ring til Claus Vogelius på 72 600 400, eller lad os kontakte dig, og få en gratis og uforpligtende gennemgang af din sag.

Hvilken boligadvokat skal man vælge?

Boligadvokaterne har i lang tid været en selvstændig tjeneste på købermarkedet. Som køber kontakter man typisk først den juridiske rådgivning ind sidst i forløbet til gennemgangen af købsaftalen som sikkerhed for boligkøbet og selve berigtigelsen. Nogen gange først til at udfærdige skødet.

Hos Bomae tilbyder vi juridisk rådgivning uafhængig af, hvor i købsprocessen du er. At få boligadvokat med tidligt i processen giver dig som køber en større tryghed for, at du gør et godt køb. Bomaes juridiske rådgiver er tidligere boligadvokat igennem mange år.

Hvad koster en boligadvokat?

Priserne for en boligadvokat på Sjælland og i København ligger omkring 7.500 – 10.500 kr. for almindelige huse/lejligheder. Er man ude i at købe noget i liebhaverklassen (typisk over 8 mio.), vil rådgivningen typisk koste i omegn af 13.500 – 15.000 kr.

Hvad koster juridisk rådgivning?

Juridisk rådgivning ved boligkøb ligger i samme prisspænd som advokatrådgivning ved boligkøb. Vær dog obs. på, at du får din rådgivning fra en advokat og ikke blot en jurist. Både juristen og advokaten har en kandidatgrad i jura, men sidstnævnte har derudover gennemført en praktisk såvel som teoretisk tillægsuddannelse på minimum 3 år.

Når du vælger en advokat til at rådgive dig, får du en sparringspartner med flere års erfaring ”i marken”, og det skaber tryghed og sikkerhed, når du står foran noget så stort som et boligkøb.

Er der forskel på juridisk rådgivning fra Bomae og fra en boligadvokat?

Nej, kvalitetsmæssigt er der ingen forskel på juridisk rådgivning fra Bomae og juridisk rådgivning fra en boligadvokat. Grunden til at vi kalder vores ydelse for juridisk rådgivning, er, at vi ikke er et advokatkontor og derfor ikke har rettigheden til at kalde os for boligadvokater – også selvom vi laver det samme, og vores juridiske rådgiver er tidligere boligadvokat med tæt på 10 års erfaring.

Med det sagt har vi den fordel, at vi kan tilbyde vores kunder en komplet køberrådgivning, der både indbefatter købermægling, finansiel rådgivning og juridisk rådgivning. Alle tre områder hænger uløseligt sammen; det er svært at yde toprådgivning om den ene uden at komme ind på de andre. Derfor mener vi også, at vi kan tilbyde vores kunder den bedste rådgivning ved at håndtere boligkøbet som en flerfacetteret proces.

Boligadvokatens rolle ved køb af bolig

Det mest normale er, at man kontakter en boligadvokat, når man har fundet den bolig, man ønsker at købe. De fleste bruger en boligadvokat til at gennemgå købsaftalen, inden den skrives under. Men faktisk kan en boligadvokat yde juridisk rådgivning tidligere i købsprocessen.

Der kan være en del overvejelser i forbindelse med et boligkøb, som man ikke tænker over. Her kan boligadvokaten give rådgivning. Det kan være, at der er bestemte servitutter knyttet til ejendommen, eller regler i lokalplanen som kan få betydning for brugen af boligen. Det kan også være at vilkårene for købsaftalen er helt urimelige.

Derudover kan en juridisk rådgiver eller boligadvokat rådgive om en række andre muligheder som:

  • Ægtepagt
  • Testamente
  • Samejeoverenskomst
  • Udlejning
  • Forbehold i købsaftalen

Boligadvokatens rådgivning omfatter både svære og personlige emner

Ægtepagt, samejeoverenskomst og testamente er ikke ligefrem emner, som de fleste boligkøbere skænker en tanke, når udsigten til et nyt hjem er lige rundt om hjørnet. Ikke desto mindre er det vigtigt, at du tager stilling til dem, da du herved kan sikre dig selv og din familie.

Køber du f.eks. hus sammen med din ugifte samlever, er det en rigtig god idé at få lavet en samejekontrakt. For modsat gifte par, der køber hus eller ejerlejlighed sammen, så er du og din partner ikke dækket ind under nogen regler, skulle det ske, at I en dag ikke ønsker at eje jeres bolig sammen mere.

Kan du og din samlever f.eks. ikke blive enige om vilkårene for salg af boligen, eller hvem der skal bo i boligen, kan den i værste fald ende på frivillig auktion – en situation, som har mange fælles træk med en tvangsauktion. Dette og meget mere kan din juridiske rådgiver rådgive dig om, så du ikke kommer ud for noget lignende.

Skal man have en boligadvokat ved huskøb?

Det er ikke et krav, at du skal have en advokat eller juridisk rådgiver ved køb af hus. Men det er alt, alt for dyrt ikke at få juridisk rådgivning, når du køber hus eller ejerlejlighed. Du bruger i forvejen millioner på at investere i fast ejendom, og får du ikke en juridisk specialist ind over købet, risikerer du at lave en dårlig handel.

Det gør, at du måske ender med at sidde i en bolig, som du har købt til en pris langt over den reelle værdi. Eller at du fortryder købet og skal betale 1% af købesummen for at annullere handlen, fordi købsaftalen ikke indeholdt et advokatforbehold.

Selve berigtigelsen af handlen er en vidtfavnende proces, som involverer rigtig meget kontakt til og mellem bank, tinglysning og ejendomsmægler. Især tinglysning og udarbejdelse af skøde er to opgaver, som mange vælger at udlicitere til en juridisk rådgiver – og med god grund.

En bolighandelsadvokat hjælper dig med at bevare overblikket

Der er ingen lov, der bestemmer, hvem det er, der skal udarbejde skødet og betale herfor – det er noget, som køber og sælger bliver enige om i købsaftalen. Vi anbefaler dog, at du får din juridiske rådgiver til at lave og tinglyse skødet. Årsagen er, at den person, der berigtiger skødet, også er den person, som kan fortælle banken, at købesummen er klar til at blive frigivet til sælger.

Overlader du udarbejdelsen og tinglysningen af skødet til sælgers ejendomsmægler, bliver det ejendomsmægler, som står for frigivelsen af købesummen. Med andre ord er det ejendomsmægleren, som bestemmer, hvornår betingelserne for at frigive købesummen er blevet opfyldt.

Er det derimod din egen juridiske rådgiver, som står for udarbejdelsen og tinglysningen, er det dig, som har kontrollen over købesummens frigivelse, og det giver tryghed.

Slutteligt skal man heller ikke undervurdere roen og trygheden, som en erfaren juridisk rådgiver kan give dig i købet. Juridisk rådgivning er altså din garanti for, at du får en god og sikker købsproces.

Kan ejendomsmægler ikke bare mægle for både sælger og køber?

Nej, ejendomsmægler må udelukkende repræsentere én side af bordet. Det blev i 2015 vedtaget ved lov (loven om fast ejendom), at ejendomsmæglere fremadrettet kun måtte varetage sælgers interesser. Indtil da kunne ejendomsmæglere godt rådgive køber, selvom vedkommende var ansat af sælger.

I dag kan du komme ud for, at ejendomsmægler anbefaler dig lån og forsikringer i forbindelse med boligkøbet, men realiteten er, at han eller hun får provision for at gøre det. Det er ikke unormalt, at ejendomsmæglere er knyttet til diverse banker og realkreditinstitutter, og det kan afspejle sig i de anbefalinger, som de giver dig.

Derudover kan ejendomsmægler ikke gøres ansvarlig for eventuelle fejloplysninger, som du måtte få i forbindelse med købet.

Sådanne forhold understreger kun vigtigheden af, at du får uvildig juridisk rådgivning, når du køber bolig. Med en uvildig juridisk rådgiver ved din side undgår du faldgruber, som kan have langvarige og dyre konsekvenser.

Rådgivning i hele processen

Ønsker du at få rådgivning tidligt i købsprocessen, indgår vores juridiske rådgivning som en del af vores komplette køberrådgivning. Vores køberrådgivning består udover juridisk rådgivning fra en uddannet boligadvokat, med over 10 års erfaring, også af finansiel rådgivning samt købermægler.

Alle vores rådgivere sidder under samme tag, og det gør, at du hverken skal døje med lange svar- eller behandlingstider. Det bevirker, at de rette rådgivere kan være med i processen fra start til slut, så du får en optimal rådgivning.

Fordelen ved at have os med i hele købsprocessen er, at vores juridiske rådgiver kan komme med juridisk sparing løbende. Dermed er han allerede inde i din sag, når i når til gennemgang af købsaftalen og berigtigelse.

Hos Bomae består vores team af erfarne boligrådgiver, finansielle rådgiver og juridiske rådgivere. For dig betyder det, at vi dækker hele processen i dit boligkøb fra vores kontor på Frederiksberg, som de eneste i Danmark. Det gør, at vi kan give dig de bedst mulige forudsætninger for dit kommende boligkøb.

Boligkøb i Søborg

Hvad vores kunder siger

Boligkøb i Søborg

"Igennem hele forløbet fik vi hjælp til ALT, you name it!!"

Hvor: Søborg
Besparelse på finansiering:
15.000 kr. pr. år
Bomaes salær: 5.000 kr.

Du kan læse om Bomae i medierne