Kurssikring

Kurssikring

Skal du til at omlægge dine lån? Eller har du købt ny bolig, men har endnu ikke overtaget boligen? Så kan kurssikring på dit nye realkreditlån måske være det rette for dig. Læs mere om kurssikring herunder.


Artiklen er skrevet af Karsten Bruun Andersen | Finansiel Rådgiver - maj 2021


Hvad er kurssikring?

En kurssikring kan ses som en forsikring mod ændringer i kursen fra den dag du indgår aftalen med banken til lånet reelt optages. Du kender dermed dit provenu og den fremtidige ydelse på lånet. En kurssikring kaldes også en fastkursaftale.

En aftale omkring kurssikring er bindende for både dig som kunde, men også for banken, hvilket betyder, at i en situation hvor renten stiger, og kursen på obligationen dermed falder, dækker banken kurstabet.


En kurssikring er ikke gratis, og koster ofte et fradrag i kursen samt et gebyr på ca. 500 til 1.000 kr. til banken. Kursfradraget afhænger af flere faktorer, som f.eks. hvor langt frem i tid, der skal kurssikres, bankens forventninger til renten m.v. En kurssikring koster typisk 0,2-0,25 kurspoint pr. måned kursen skal låses.

Den lavere kurs betyder, at dit nye lån bliver en smule større. Kurstabet bliver dog medfinansieret i det samlede lån, og fordeles som udgangspunkt over hele lånets løbetid. Kurstabet vil derfor typisk ikke have den store betydning for din månedlige ydelse.

Har du spørgsmål til kurssikring på dit lån?

Karsten Bruun Andersen | Finansiel Rådgiver

Har du spørgsmål til kurssikring på dit lån?

Så lad Karsten og resten af vores erfarne rådgivere besvare dine spørgsmål. Kontakt Karsten direkte og hør hvordan vi kan hjælpe dig fra boligdrøm til drømmebolig.

Hvornår kan jeg foretage kurssikring?

For at kunne lave en kurssikring, skal udbetalingsdagen ligge mindst 10 hverdage, og som udgangspunkt ikke over seks måneder efter, at du har indgået aftalen. Derudover må lånetilbuddet ikke være udløbet.

Hos Bomae køberrådgivning anbefaler vi altid, at du kurssikrer, hvis du skal have et fastforrentet obligationslån. Årsagen er, at kursen kan svinge meget, og du i en købssituation kan risikere at stå med et mindre provenue, end du skal bruge for at betale den resterende købesum til sælger. I en omlægningssituation kan du risikere, der ikke er penge nok til at kunne indfri det gamle lån. Provenuet er det beløb, der udbetales fra lånet, når alle omkostninger er fratrukket.

Hvis du kurssikrer et rentetilpasningslån, så er det renten du sikrer ved at låse kursen, da ændringer i kursen på rentetilpasningslånet har indvirkning på lånets rente. Det udbetalte beløb fra rentetilpasningslånet vil derfor altid være det samme, uanset kursen.

En kurssikring på et rentetilpasningslån skal derfor kun være, hvis du ønsker at sikre renten frem til udbetalingsdagen. Læs mere om fast eller variabel rente her.


Nedenfor har vi opstillet et eksempel på en kurssikring.
Alternativet kunne være, at du valgte ikke at indgå en kurssikring, men blot få lavet et lånetilbud. Hvis kursen, over de tre måneder der er til lånet skal udbetales, falder til f.eks. 93,10, fordi renten er steget væsentligt, vil du i stedet selv skulle dække forskellen på de 3,75 kurspoint, der er fra tilbudskursen på de 96,85 til udbetalingskursen på 93,10. Det svarer i ovenstående eksempel til 37.500 kr.

Eksemplet afspejler starten af 2021, hvor renterne steg markant, og ikke mindst også hvad der skete da coronakrisen ramte Danmark i marts 2020.

Det kunne i perioden også være gået den anden vej, så udbetalingskursen i stedet var steget til f.eks. 99,6 – altså havde du faktisk tjent penge på ikke at indgå en kurssikring. Dette ville ske hvis renten i mellemliggende periode er faldet.

Det vil aldrig være til at spå, om renten bevæger sig den ene eller den anden vej, og dermed om det vil være det billigste for dig at låse kursen nu, eller vente og se tiden an, til du kommer nærmere overtagelsen på din nye bolig.

Bekymringer kan der være nok af, når du skal ud og erhverve ny bolig. Ved en kurssikring fjerner du dog én bekymring, da du får fuldstændig klarhed og sikkerhed over dit nye lån.

Er du i tvivl om hvilket lån, der passer bedst til dig og din boligsituation, så er du altid velkommen til at kontakte os i forhold til lånerådgivning.


Jeg vil gerne ringes op

Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

Eller ring på 72 600 400, mandag til søndag 9:00-20:00