1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Hvad er en købsaftale?

Hvad er en købsaftale?

En købsaftale er det vigtigste dokument, når det kommer til bolighandlen. Den dokumenterer nemlig de vilkår og betingelser, som køber og sælger er blevet enige om i forbindelse med købsforhandlingerne.

Men præcist hvad er en købsaftale, og hvad skal den indeholde?
Læs med her og bliver klogere på alt du skal vide om købsaftaler.

Mand i en blå skjorte som underskriver dokument
Køberrådgivning

Hvad er en købsaftale?

En købsaftale er en juridisk bindende aftale mellem en køber og en sælger om salg og køb af en vare eller tjenesteydelse. Aftalen fastlægger de vilkår og betingelser, som købet skal ske på, og er et vigtigt dokument, der beskytter både køberen og sælgeren.

En typisk købsaftale indeholder oplysninger såsom prisen på varen eller tjenesten, betalingsbetingelser, leveringsbetingelser, garantier, reklamationsret og fortrydelsesret. Aftalen kan også indeholde andre bestemmelser, der er relevante for det konkrete køb.

Når begge parter er enige om vilkårene og betingelserne i købsaftalen, underskriver de dokumentet, og aftalen bliver juridisk bindende. Hvis en part ikke overholder betingelserne i aftalen, kan den anden part have ret til at tage retslige skridt for at håndhæve aftalen.

En købsaftale er et vigtigt juridisk dokument, der beskytter både køberen og sælgeren, og det er vigtigt at sørge for, at alle betingelser og vilkår er klart defineret og aftalt på forhånd for at undgå eventuelle tvister eller uenigheder mellem parterne.

Køberrådgivning

Hvad indeholder en købsaftale?

Der er som sådan ikke nogen konkrete krav til købsaftalen, men der er en række oplysninger, som bør indgå i en købsaftale. Dette er for at imødegå eventuel tvivl og konflikter, som kan opstå mellem køber og sælger, når boligen skal overdrages. Nedenfor kan du se en liste med eksempler på oplysninger, som enhver købsaftale bør indeholde.

Nedenstående dokumenter vil din bank også kræve for at kunne stille et lån:

  • Oplysninger om køber og sælger
  • Oplysninger om boligen
  • Dato for overtagelse af boligen
  • Kontantprisen og hvordan betalingen skal foregå
  • Refusionsopgørelse
  • Servitutter
  • Boligens offentlige vurdering
  • Boligens nuværende forsikring
  • Tilstandsrapport
  • Energimærke
  • Gæld uden for købesummen
  • Handelsomkostninger
  • Fortrydelsesret
  • Oplysninger om køber og sælgers pengeinstitutter
  • Køber og sælgers underskrifter
  • Individuelle vilkår udover det sædvanlige
  • Salgsopstillingen og meget mere
  • Er købsaftalen det samme som skødet?

En købsaftale og et skøde er to vidt forskellige dokumenter. Købsaftalen dokumenterer den aftale, der er indgået mellem køber og sælger. Skødet er det dokument, man bruger for at få tinglyst sin ejendomsret til den nye bolig. Hvor der ikke er nogen deciderede krav til købsaftalens udformning, så skal skødet opfylde de krav, som Tinglysningsloven og Tinglysningsbekendtgørelsen stiller.

Er en købsaftale påkrævet ved bolighandel?

En købsaftale er ikke påkrævet ved lov, når man køber bolig, men vi anbefaler i høj grad, at man får udarbejdet en, og at man kender til alle de forhold, som bliver beskrevet i aftalen.

Vi fraråder alle boligkøbere at lave mundtlige aftaler, selv om det i princippet er lige så bindende som en skriftlig aftale. Grunden til dette er, at hvis der opstår konflikter omkring den købte ejendom, vil det være umuligt at bevise, hvad man har aftalt med sælger. Dette er kun muligt, hvis handlens vilkår og betingelser er blevet nedfældet i en skriftlig købsaftale.

Hvem skriver købsaftalen?

Det er købers mand, altså ejendomsmægleren, der udarbejder købsaftalen. Købsaftalen er en detaljeret beskrivelse og skriftlig kontrakt af, hvad der er aftalt mellem køber og sælger af en fast ejendom. Da købsaftalen indebærer mange væsentlige detaljer for din bolighandel, er det vigtigt at have en dygtig rådgiver på din side.

Læs mere om købsaftalen her.

Mulige forbehold ved en købsaftale

Som køber har du mulighed for at tage forbehold i handlen, hvilket vi altid anbefaler, for ens rådgiver. De mest almindelige rådgiverforbehold er et bank- og rådgiverforbehold, også kendt som advokatforbehold: 

Bankforbehold i købsaftalen

Bankforbeholdet tager forbehold for, at din bank vil låne dig til din kommende bolig. De laver en risikovurdering på baggrund af din privatøkonomi og økonomien i den bolig, du netop er ved at købe.

Rådgiver- eller advokatforbehold i købsaftalen

Rådgiver forbehold eller advokatforbeholdet er det din rådgiver der kigger alt det juridiske i handlen igennem. Rådgiveren kigger således alle de tilknyttede juridiske dokumenter igennem og sørger for at man kan tilgå handlen med god samvittighed.

Ved at gøre brug af eksempelvis et advokatforbehold, så er handlen betinget af, at din advokat kan godkende handlen.

Hvorfor gør man brug af et forbehold?

Fælles for begge forbehold, så kan de være med til at frigøre dig fra handlen, uden omkostninger til sælger, hvis det viser sig at der er forhold i den afsluttende fase der gør, at vi råder dig til ikke at gennemføre handlen.

Derfor skriver vi altid et rådgiver- og bankforbehold ind i vores køb, uagtet om vi ønsker at gøre brug af det eller ej. Det fungerer som sikkerhed og forsikring for dit køb uden yderligere omkostninger. 

Hvad koster det at få lavet en købsaftale?

Det koster ikke noget at få udarbejdet en købsaftale til en ejerlejlighed eller ejerbolig, og man kan faktisk selv lave den, fordi aftalen bliver lavet ud fra en standardformular. Har sælger haft en ejendomsmægler til at stå for salget, vil det som oftest være mægleren, som udformer aftalen.

 

Det, som koster penge for køber i denne del af købsprocessen, er, hvis man ønsker at få en Juridisk rådgiver, som Bomae, eller boligadvokat til at læse købsaftalen igennem for fejl og mangler. En rådgiver er din garanti for, at du får din nye bolig til de vilkår, som er blevet aftalt med ejendomsmægler eller sælger.

Vi mener derfor, det altid kan betale sig at henvende sig til en Juridisk rådgiver eller boligadvokat for hjælp til gennemgang af købsaftale og andre juridiske dokumenter.

Hvem kan gennemgå købsaftalen med mig?

En boligadvokat er din garanti for, at du får din nye bolig til de vilkår, som er blevet aftalt med ejendomsmægler eller sælger. Vi mener derfor, det altid kan betale sig at henvende sig til en boligadvokat eller Juridiske rådgivere, som Bomae, for hjælp til gennemgang af købsaftale og andre juridiske dokumenter.


En boligadvokat kan sikrer dig gennemsigtighed i din bolighandel samt sikrer dig at der er styr på alle de juridiske aspekter i en ejendomshandel.

Læs mere om vores rådgivere nedenfor, hos Bomae samler vi alle rådgivere under et tag, så svaret på dit spørgsmål er lige ved hånden. Klik her.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00