1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Er du førstegangskøber af en ejerlejlighed?

Er du førstegangskøber af en ejerlejlighed?

Al begyndelse er svær – også når det kommer til at købe bolig som f.eks. ejerlejlighed. Processen kan være forbundet med stor usikkerhed og frygt for at tage et forkert valg.

Læs mere om køb af ejerlejlighed her.

Lejlighed
Boliglån

Når du skal ud og købe ejerlejlighed som førstegangskøber, kan det være en rigtig god idé at alliere sig med en køberrådgiver som Bomae, som har det store overblik og kan rådgive dig om stort og småt ift. dit boligkøb.

Vi tager også dialogen med bankerne for dig, hvis du ønsker det – på den måde sørger vi for at forhandle de bedste vilkår på plads for dig.

Hvad skal du som førstegangskøber af en ejerlejlighed tænke over?

  • Hvor mange år ønsker du at bo i boligen? Lever den op til de planer, du har om f.eks. familieforøgelse?
  • Ønsker du at kunne leje boligen ud på et tidspunkt? I så fald bør du overveje, om den er delevenlig, da det øger chancen for at kunne leje den ud.
  • Hvor meget skal laves i boligen, og er det realistisk inden for dit budget? Tag evt. en håndværker med ud at kigge, inden du byder.
  • Husk mavefornemmelsen. Den tager sjældent fejl.
  • Hvordan ser ejerudgiften ud i salgsopstillingen på den specifikke ejerlejlighed?

Hvad kan du som førstegangskøber låne for ved køb af ejerlejlighed?

Når banken skal vurdere, hvor meget du kan låne for til din nye bolig, kigger de bl.a. på din alder, gæld, indtægt, rådighedsbeløb og udbetaling.

Udbetalingen har selvsagt stor betydning, og jo større gældsfaktor du har, jo større krav er der også til størrelsen på din udbetaling. Din gældsfaktor finder du ved at dividere din husstands samlede gæld med din husstands årsindkomst før skat.

Skal du kunne lægge 5% i udbetaling?

I 2015 blev der vedtaget et krav om, at man skal kunne lægge minimum 5% i udbetaling på sin nye bolig. Derfor bruges de 5% ofte som en tommelfingerregel for, hvor meget man skal kunne lægge kontant i udbetaling, når man køber en bolig.

Dette kan dog svinge meget fra person til person, og der findes nogle undtagelsesregler, som gør, at du i nogle tilfælde kan få lov at købe bolig, selvom du ikke kan lægge de 5% i udbetaling.

Er der undtagelser til minimumskravet på 5% i udbetaling?

Undtagelsesreglerne for de 5% afhænger af den enkelte bank, men det kunne for eksempel være:

  • Du har et væsentligt højere rådighedsbeløb efter huskøbet, end hvad banken normalt anbefaler
  • Du kan afvikle dit lån hurtigere, så du inden for 2-3 år skylder max 95% af husets værdi
  • Du har pga. din tidligere indtægt ikke haft mulighed for at spare op, men nu har du en fast indtægt, som er væsentligt højere (hvis du f.eks. har været studerende eller jobsøgende men nu er kommet i fast job)

 Hvis din bank kræver mere end de 5%

Hvis din bank derimod kræver mere end de 5% i udbetaling + de eksterne omkostninger, er det en god idé at forhøre sig hos en uvildig rådgiver, som Bomae, til at se på din situation. Der kan nemlig være stor forskel fra bank til bank, og de tolker ikke altid reglerne og undtagelsesreglerne ens.

Hos Bomae afdækker vi dine behov og ønsker og rådgiver dig ud fra din situation.

Husk de eksterne omkostninger

Udover det beløb, du skal lægge i udbetaling, skal du også huske at have lagt penge til side til de eksterne omkostninger. Disse kunne f.eks. være tinglysning af skødet, ekstern rådgiver/juridisk rådgiver som f.eks. Bomae og gebyrer til ejerforeningen. Der kan nemlig være nogle omkostninger forbundet med at overtage ejerforholdet af den pågældende lejlighed.

Førstegangskøber

Jeg vil gerne ringes op

 Har du spørgsmål til køb af ejerlejlighed? Udfyld kontaktformularen og lad os tage en snak

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00